به گزارش شهرآرانیوز، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز دوشنبه ۱۱ دی ماه در نشست خبری هفتگی خود پاسخگوی سوالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره چهارمین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی گفت: یاد و نام این شهید گرانقدر را گرامی میدارم و به روح بلند آن شهید والا مقام درود میفرستم. شهید سلیمانی در بین ما نیست، اما آرا، افکار و اندیشه شهید برقرار است و در منطقه تکثیر شده و اندیشه مقاومت هر روز جان تازهای به خود میگیرد.
وی افزود: همچنین یاد و خاطره شهید رضی موسوی را گرامی میدارم و اقدام جنایت آمیز ترور این شهید را محکوم میکنم. رژیم صهیونیستی در توسل به اینگونه اقدامات هیچ دستاوردی نخواهد داشت و شجره طیبه در منطقه قدرتمندتر از هر زمانی در حال زور آزمایی در مقابل سلطه گری رژیم است و این اقدامات کمکی به تداوم عمر این رژیم شرور و جعلی نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین با تبریک سال نوی میلادی گفت: ملتهای جهان به ویژه مسیحیان در شرایطی سال نو را جشن میگیرند که سرزمین زادگاه عیسی مسیح در فلسطین تحت بی سابقهترین جنایات رژیم غاصب قرار دارد. بسیاری از پیروان حضرت مسیح در همدردی و هم آوایی با ملت مظلوم فلسطین جشن نگرفتند و آنگونه سال نو را یک رخداد توام به سرور تلقی نمیکنند و برای همدردی با ملت فلسطین از انجام برنامههای مذهبی و دینی خود پرهیز کردند. جای تاسف است که رژیم در سایه استمرار حمایت رژیم آمریکا حتی در ایام سال نوی میلادی دست از جنایت ضد انسانی خود علیه فلسطین دست برنداشت و به طور مستمر در ۳ ماه ادامه میدهد. از جامعه جهانی میخواهیم که از مسئولیتهای خود در حمایت از فلسطین و ایجاد بازدارنگی علیه ماشین کشتار رژیم عمل کنند.
کنعانی در خصوص اقدامات برای پیگیری حقوقی جنایت علیه شهید سلیمانی گفت: ما بارها اعلام کردیم پیگیری جنایت آمریکا در ترور شهید سلیمانی را با جدیت دنبال خواهیم کرد و این موضوع هیچگاه فراموش نخواهد شد. در ارتباط با این پرونده در فواصل مختلف مقامات ذی ربط اطلاع رسانی کردند.
وی با بیان اینکه پرونده شهید در ابعاد حقوق داخلی و بین المللی در اداره کل دادگستری تهران و مرکز حقوقی و بین المللی نهاد ریاست جمهوری مورد پیگیری است، اظهار داشت: در بعد داخلی ابعاد حقوقی و کیفری علیه آمریکا اقدامات در حال انجام است و در بعد بین المللی هم با استناد به کنوانسیون ۷۲ پیگیریها از سوی وزارت خارجه در حال پیگیری است و اقدامات قابل توجهی صورت گرفته است.
سخنگو ادامه داد: یادداشتهای رسمی هم از طریق سفارت سوییس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا ارسال شده و ابعاد حقوقی در حال پیگیری است. اینکه آیا از طریق دیوان کیفری بین المللی هم اقداماتی صورت گرفته، پیش از این معاون حقوقی نهاد ریاست جمهوری توضیحات دقیقی را مطرح کردند.
کنعانی با بیان اینکه اگر محکمه کیفری عادلانه وجود داشته باشد، حتماً مسئله ترور مشمول جنایت بین الملی است و فرمانده ترور باید مورد پیگیرد و محاکمه قرار گیرد، یادآور شد:، اما در هر صورت دولت آمریکا از نفوذ خود به صورت غیرمشروع در مراجع بین المللی سو استفاده کرده است. از نظر ایران، شهید سلیمانی یکی از شخصیتهای مورد حمایت بین المللی بوده و در یک دعوت رسمی به عراق سفر کرده بود و وضعیت ایشان مشمول مفاد مندرج در کنوانسیونهای بین المللی است.
وی افزود: گویا گفته میشود آمریکا به دیوان کیفری بین المللی نپیوسته و شخص دادستان دیوان میتواند به این موضوع ورود کند. کمیته ویژه حقوقی تعیین شده برای اینکار به طور مستمر در حال پیگیری است.
کنعانی درباره ادعای آژانس و سرعت بخشیدن به غنی سازی ایران گفت: بارها اعلام کردیم که ایران به تمامی تعهدات خود در چارچوب معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه عدم اشاعه پایبند است. از زمان امضای برجام هم ایران در صدر لیست کشورهایی بوده که بیشترین بازرسیهای آژانس از فعالیت آن کشور صورت گرفته است.
سخنگو با بیان اینکه طرح این قبیل موضوعات سازنده نبوده و متناسب با واقعیت موضوع فعالیت صلح آمیز هستهای ایران نیست، اظهار داشت: فعالیت هستهای ایران صلح آمیز است و تحت نظارت آژانس قرار دارد. از آژانس و دبیرکل انتظار میرود که اقدامات حرفهای خود را دنبال کنند و از سیاست زدگی پرهیز کنند و اجازه دهند همکاریهای ایران با آژانس به صورت حرفهای و تخصصی در چارچوب موافقنامه جامع پادمان و معاهده عدم اشاعه و بیانیه امضا شده ایران و آژانس پیش رود.
وی در خصوص حملات رژیم اسراییل در منطقه گفت: آنچه رژیم در ارتباط با سوریه و حملات هوایی یا موشکی به خاک سوریه انجام میدهد، نقض حقوق بین الملل و منشور ملل متحد و نقض حاکمیت ارضی یک کشور مستقل است. چنین اقداماتی از منظر همه حقوق شناخته شده بین المللی محکوم و شایسته واکنش است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اقدامات از این دست تهدیدی برای صلح بین المللی است و مراجع مسئولیت دارند مانع استمرار اینگونه اقدامات شوند. رژیم عادت دارد با تلاش برای تسری بحران در منطقه بحرانهای داخلی خودش را به بیرون تسری دهد. ملتهای منطقه این رفتار فرافکنانه رژیم صهیونیستی را میشناسند. انتظار میرود جامعه بین المللی و شورای امنیت به مسئولیت خود در حفظ صلح بین المللی عمل کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره ادعای تبادل سفرا بین ایران و مصر توسط مقام مصری گفت: روابط میان دو کشور ایران و مصر بر اساس نقشه راه دو وزیر خارجه بر مبنای نگاه روسای دو کشور در حال پیگیری است و فضای مثبت میان دو کشور وجود دارد. ما علاقه مندیم در چارچوب راه تعریف شده روابط میان دو کشور مهم اسلامی گام به گام ارتقا پیدا کند و شاهد آثار مثبت در روابط دو جانبه باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص روابط ایران و روسیه گفت: روابط ایران و روسیه سازنده و رو به جلو است و در مسیر مناسبات ایران با کشورهای همسایه و در چارچوب سیاست همسایگی شاهد گسترش روز افزون روابط دو کشور در زمینههای مختلف بودیم.
کنعانی افزود: بر مبنای اراده سیاسی رهبران دو کشور روابط توسعه پیدا خواهد کرد. وجود روابط مشترک لزوماً به معنای اتفاق نظر بر همه موضوعات بین المللی نیست. کشورها در موضوعات مختلف دیدگاههایی مبتنی بر منافع ملی خود دارند و ایران دیدگاههای ویژه خود را دارد.
وی با بیان اینکه ممکن است روسیه دیدگاههای متفاوت خودش را داشته باشد، گفت: مادامی که روابط میان کشورها بر اساس احترام متقابل شکل بگیرد، این روابط قابلیت توسعه دارد و اختلاف نظرها هم مادامی که مخل روابط نباشد میتواند امر پذیرفتهای باشد. در خصوص جزایر سه گانه ایرانی ما موضع صریح خود را اعلام کردیم و دیدگاه صریح ایران در گفتگو با وزیر خارجه روسیه مطرح شد. روابط خوب ایران و روسیه مانع از آن نیست در ارتباط با موضوعات دیگر ما مواضع خود را مطرح نکنیم.
کنعانی درباره ادعاهای مطرح شده در فضای مجازی در خصوص پیام آمریکا به ایران در خصوص فلسطین گفت: من نمیتوانم چنین خبری را تایید کنم. ایران موضع روشن و دقیقی در ارتباط با تحولات فلسطین دارد. ما در عین اینکه با طرفهای مختلف در حال رایزنی برای پایان بخشیدن جنایات رژیم صهیونیستی داریم، در ارتباط با نحوه کمک به ملت فلسطین مشورتهایی داریم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در ارتباط با فلسطین معتقدیم که این ملت فلسطین است که باید در ارتباط با وضعیت سیاسی خود تصمیم بگیرد.
کنعانی با بیان اینکه ما دولت آمریکا را دارای صلاحیت برای ایفای نقش در خصوص مسائل فلسطین نمیدانیم، اظهار داشت: آمریکا هیچگاه یک طرف راه حل نبوده و آمریکا همواره یک طرف منازعه بوده است. آمریکا به طور مکرر در سطوح مختلف اعلام کرده که خود را متعهد به امنیت و حمایت اسراییل میدانیم و چنین رژیمی چگونه میتواند اهلیت در خصوص راهکارهای سیاسی داشته باشد.
وی ادامه داد: دولت آمریکا فقط میتواند به حمایتهای خود از رژیم در ادامه جنایات رژیم پایان ببخشد و به خواستههای جامعه بین المللی جامع عمل بپوشاند.
کنعانی در خصوص گفتگوی انجام شده وزرای خارجه ایران و انگلیس و ادعاها علیه ایران گفت: در پاسخ به ادعاهای مطرح شده پاسخ شفاف ایران از زبان وزیر خارجه کشورمان مطرح شد و شفافیت لازم وجود داشت و خبرش هم منتشر شد. طرح ادعاهای بی اساس از سوی انگلستان که نقش مشخصی در ارتباط با بحران ریشه دار فلسطین دارد، این اظهارات مسموع است. موضوعات مربوط به تحرکات دولت آمریکا هم در راستای نقش آفرینی در راستای ناامنی در منطقه به ویژه دریای سرخ است. این ادعاها هیچ کمکی به صلح در منطقه نمیکند.
وی درباره ادعاهای مقامات رژیم صهیونیستی علیه ایران گفت: در ارتباط با اظهارات مقامات رژیم غاصب، رژیم صهیونیستی در جایگاهی نیست که در ارتباط با فعالیتهای صلح آمیر ایران اظهار نظر کند. این رژیم به طور غیرقانونی دارای کلاهکهای هستهای است و فعالیت او تحت نظارت آژانس قرار ندارد. ظرفیتهای هستهای رژیم تهدید علیه صلح در منطقه و بین الملل است.
سخنگو ادامه داد: اظهارات مقامات این رژیم مبنی بر تهدید استفاده از سلاح هستهای علیه ملت فلسطین نشان دهنده این است که این رژیم دارای تسلیحات پنهان هستهای است و همچنین خطر استفاده از سلاح هستهای از سوی این رژیم علیه اهداف منطقهای وجود دارد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نقش ایران در بریکس گفت: از امروز اول ژانویه ایران عضو کامل گروه بریکس به شمار میرود. بریکس با پیوستن اعضای جدید اهمیت جدیدی در معادلات بین المللی به دست آورده است. ما چندجانبه گرایی و استفاده از فرصتهای بریکس را همواره مورد توجه قرار دادیم. بریکس هم قطعاً فرصتهای بیشتری را در حوزه مناسبات چند جانبه بین المللی در اختیار ایران قرار میدهد. عضویت ایران در بریکس یکی از نتایج ارتقای جایگاه ایران در صحنه بینالملل به شمار میرود.
کنعانی در خصوص آینده روابط ایران و چین گفت: روابط ایران و چین یک رابطه پیش رونده است. نقشه راه میان دو کشور و قرارداد جامع بلند مدت و توافقات صورت گرفته کمک میکند که ما پیش بینی کنیم این روند در سال جاری میلادی هم با سرعت بیشتری به پیش خواهد رفت.
وی درباره سفر رئیس جمهور به ترکیه گفت: ما تاریخی را اعلام نکردیم و نهاد ریاست جمهوری در این خصوص اطلاع رسانی خواهد کرد. برنامه سفر آقای رئیس جمهور به ترکیه از قبل مطرح بوده است. موضوعات متعددی، هم دوجانبه و هم موضوعات بین المللی در برنامه گفتگوهای میان دو کشور درچارچوب این سفر وجود دارد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص همکاری ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: وضعیت روشن است. تقویت همکاری با اتحادیه اوراسیا جزو برنامههای ایران است و همکاریها کاملاً رو به جلو بوده است. ما دوره اجرای توافق موقت آزاد را با مجموعه اقتصادی اتحادیه اوراسیا داشتیم و موافقتنامه تجارت آزاد با این اتحادیه امضا شده است. با طی شدن روند این موافقتنامه ما شاهد ارتقا و افزایش تجارت ایران با این اتحادیه خواهیم بود.
کنعانی درباره ادعاهای مقامات آمریکایی برای محو ایران از نقشه جهان گفت: ایشان یا کره زمین را نمیشناسند یا وزن ایران را نمیدانند. البته اینگونه اظهارات نشانگر عمق وجود تفکرات جنون آمیز در میان مقامات امریکا است. عمق دلباختگی برخی نمایندگان آمریکا به رژیم صهیونیستی موجب طرح چنین اظهارات جنون آمیزی میشود.
وی در خصوص اقدامات سازمان همکاری اسلامی برای پایان دادن جنگ علیه غزه گفت: ما معتقدیم که سازمان همکاری اسلامی ظرفیتهای زیادی دارد که میتواند در حمایت از فلسطین استفاده کافی را ببرد. طبیعتاً انتظار از این سازمان بیش از آن چیزی است که شاهد بودیم.
سخنگو افزود: انتظار است در مرحله اجرا هم شاهد تحقق مواضع اعضا باشیم. ما پیشنهاد کرده بودیم و در چند مرحله تاکید کردیم که این سازمان میتواند با تشکیل کمیته تخصصی حقوقی ذیل دبیرخانه سازمان مستندات لازم برای ارائه در محکوم کردن جنایات جنگی رژیم صهیونیستی علیه فلسطین را تشکیل دهد. تشکیل چنین کمیتهای به عنوان اولویت مهم در برنامه سازمان همکاریهای اسلامی میتواند به پیگیری حقوقی جنایات جنگی رژیم کمک کند.
وی درباره تحولات فلسطین گفت: میتوانم بگویم که صورت مسئله روشن است. اولاً حمله رژیم صهیونیستی یک حمله جنایت کارانه است و ناقض همه اصول شناخته شده بین المللی است. اینکه رژیم صهیونیستی همه چهار جرم اصلی بین المللی یعنی تجاوز، جنایت جنگی، نسل کشی و جنایت علیه بشریت را در حال ارتکاب است.
سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: نمیتوان از این حجم از جنایت چشم پوشی کرد. چه اتفاقی قرار است بیفتد که شورای امنیت بخواهد اقدام کند. کشورهای دنیا چقدر میتوانند صبوری کنند که کشوری در شورای امنیت با سو استفاده از رای به ادامه جنایت جنگی توسط رژیم صهیونیستی دهد. آیا زمان برای پایان جنگ رسیده؟ بله مدت هاست زمان برای پایان دادن به جنایتهای وحشیانه رسیده است.
کنعانی در خصوص جنگ اوکراین گفت: در ارتباط با اوکراین دیدگاههای ما روشن است. راهکار سیاسی میتواند به وضع موجود پایان بخشد و ایران از رهکار سیاسی استقبال کرده و اعلام کرده که میتواند برای پایان یافتن جنگ از طریق راهکار سیاسی کمک کند.
داراییهای ایران منتقل شده و امکان استفاده از آن را داریم
وی در خصوص داراییهای آزاد شده ایران گفت: داراییهای ما منتقل شده و ایران امکان استفاده از این داراییها را دارد و هیچ تحول دیگری رخ نداده است.
کنعانی در خصوص جریان مقاومت در منطقه و حمایت ایران گفت: جنبشهای مقاومت جنبشهای آزادی بخش هستند. ما مبتنی بر اصول شناخته شده بین المللی از این جریانها به عنوان نهضتهای آزادی بخش یاد میکنیم. ایران با سرافرازی اعلام میکند که حامی جریانهای مقاومت فلسطین برای آزادی سرزمینشان است.
سخنگو افزود: اینکه ما را متهم کنند ما باکی نداریم. آنهایی باید پاسخ دهند که حقوق شناخته شده ملتی را نادیده گرفتند و از اقدامات رژیم در حال حمایت هستند. کسی که باید احساس شرم کند حامیان رژیم هستند. کسانی که باید پاسخگو باشند حامیان رژیم هستند. ما یک اقدام شرافتمندانه حقوقی و بین المللی را حمایت میکنیم و خجالت نمیکشیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره ترور شهید رضی موسوی و اقدام ایران گفت: سردار شهید موسوی در حال پشتیبانی مستشاری ارتش سوریه بود و به دعوت سوریه نیروهای مستشاری مان حضور دارند. مباشرت رژیم صهیونیستی در ترور شهید قابل تردید نیست و قطعاً مقامات این رژیم مسئول هرگونه پیامدهای ناشی از این ترور هستند و حق ایران برای پاسخ در هر زمان و مکان محفوظ است.
وی با بیان اینکه حمله به مستشاران ایرانی که به صورت قانونی در سوریه و در راستای مبارزه با تروریسم حضور دارند، یک شرارت آشکار توسط رژیم صهیونیستی است، اظهار داشت: ثانیاً کمک به تروریستها است. ثالثاً مصداق بارز نقض حاکمیت ارضی سوریه است. رابعاً ماجراجویی برای به چالش کشیدن صلح در منطقه است.
کنعانی حق پاسخگویی برای ایران را حقی قانونی و شناخته شده دانست و گفت: بر اساس منشور ملل متحد، ایران حق دارد به این اقدام جنایت آمیز پاسخ دهد. همچنین حق دولت سوریه هم است. ما در چارچوب روند حقوقی و دیپلماتیک به عنوان بخشی از پاسخ ایران، از طریق نمایندگی ایران در سازمان ملل با دبیرکل مکاتبه کردیم و در خواست کردیم شورای امنیت به مسئولیت خود در حفظ صلح بین المللی و ممانعت از به خطر انداختن صلح منطقه اقدام کند.
وی درباره آزاد شدن تبعه اسپانیایی گفت: این اقدام در چارچوب رافت انسانی و هم در چارچوب حقوقی توسط قوه قضاییه صورت گرفته است.
کنعانی درباره ادعاها در خصوص لغو دور جدید مذاکرات هستهای در پی تحولات فلسطین گفت: ایران در چارچوب التزام خود به روند دیپلماتیک و پایبندی به میز مذاکره برای بازگشت همه طرفها به برجام آماده است، جمع بندی لازم را صورت دهد. گزارشهای رسانهای را نمیتوان پاسخ داد. روند فضای دیپلماتیک برای انجام دور جدیدی از گفتگوها همچنان وجود دارد و ما در چارچوب حفظ خطوط قرمز برای دور جدید گفتگوها مشکلی نداریم.
وی در خصوص گشایش سرکنسولگری ارمنستان در تبریز و سفر وزیر خارجه به ارمنستان گفت: سفر آقای وزیر در پاسخ به دعوت به عمل آمده از همتای ارمنستانی و در چارچوب رایزنیهای دو کشور و شرایط در منطقه قفقاز صورت گرفت. موضوعات مختلفی در چارچوب مباحث مطرح شده مورد رایزنی قرار گرفت. در مورد قفقاز هم گفتگو انجام شد و ایران از روند صلح آذربایجان و ارمنستان حمایت کرد.
سخنگو افزود: در ارتباط با سرکنسول گری ها، این در چارچوب توافق قبلی دو کشور صورت گرفت. قرار بود ایران سرکنسولگری خودش را در قاپان تاسیس کند و ارمنستان سرکنسولگری خود را در تبریز ایجاد کند. سرکنسولگری ما در قاپان فعال است.
منبع: تسنیم